Tuulimylly on tuotu Säkinmäen kylän Lamminpään tilalta. Se on ensimmäisiä museokylään siirrettyjä rakennuksia, ”jauhamaan hyvää tuulta”, kuten sanonta kuului. Mutta itseasiassa mylly jauhoi tuulen energiaa hyväksikäyttäen viljan jyvistä jauhoja. Oven sisäpinnassa on vuosiluku 1784. Myllyä käytettiin viljanjyvien jauhamiseen 1940-luvun lopulle saakka. Mylly on tyypiltään Hankasalmelle ominainen varvasmylly eli jalkamylly, mikä tarkoittaa että mylly voitiin kääntää lavan päällä olevan puomin avulla sopivaan kulmaan tuuleen nähden. Suuret myllynkivet ovat myllyn sisällä laudoista tehdyn kotelon sisällä, jossa niitä voitiin liikutella nostovivun avulla kulloinkin halutun jauhokarkeuden mukaan.
Tuulimyllyn kyljessä on tuulivoimalla toimiva pärehöylä. Päreitä tarvittiin kattomateriaaliksi. Päreitä käyttettiin myös sisätiloissa valonlähteenä. Pärepihdin päreet olivat noin 50 cm ja sen paloaika oli noin 25 minuuttia.
Ennenvanhaan tuulimyllyjä näki maisemassa hyvin usein, niitä oli kaikissa isommissa taloissa. Lamminpään talo oli kestikievaritalo, joiden tehtävänä oli postin ja matkustavaisten kyyditseminen hevosilla kievarista toiseen. Ne olivat myös majataloja, joissa yövyttiin syötiin. Kestikievareita oli noin 20 km välein. Lamminpään vanha kestikievarina toiminut talo on rakennettu 1782.